1. Etusivu
  2. /
  3. Keksinnöt
  4. /
  5. FleXcap-pölykapseli

FleXcap-pölykapseli

Tuneko Oy:n ensimmäinen innovatiivinen tuotelinja tunnetaan nimellä FleXcap. FleXcap-pölykapselit on suunniteltu toimimaan kuorma- ja linja-autoissa, ilman mitään kiinnitysrautoja tai pantoja. Pölykapseli onkin todella helppoa asentaa ja irroittaa tien päällä ilman mitään työkaluja. Asennus kestää n. 20 sekuntia ja irroituksessa menee vaivaiset 5 sekuntia.

FleXcap-pölykapselien päätarkoitus on pienentää ajoneuvon ilmanvastuskerrointa mahdollisimman paljon, unohtamatta jarrujen jäähdytysilman saantia. Pölykapselin pyöreä ulkomuoto on peräisin Amerikan suola-aavikoilla käytävistä huippunopeuskilpailuista, joissa pyritään saavuttamaan mahdollisimman pieni ilmanvastus, auton pysyessä vielä tukevasti kiinni maassa. Pölykapselit on mitoitettu sillä tavalla, että ne tulevat renkaan ulkoreunan tasalle, mikä onkin optimaalisin tilanne ilmanvastuksen ja kestävyyden kannalta.

FleXcap-pölykapselit pysyvät paikoillaan kekseliään muotoilunsa ansiosta. Pölykapselit asennetaan vanteen ulkoreunalla olevaan U-uraan, joka ottaa myös vastaan kapseliin kohdistuvat suurimmat iskuvoimat. Jos FleXcap-pölykapseleihin kuitenkin tulee jotakin kohtisuoria iskuja niin kapseli joustaa, koska se on valmistettu muovista. Paikoillaan ollessaan kapselit on pikalukittu paikoilleen nerokkaan rakenteensa ansiosta. Jos kapselia vaan yritetään vetää pois paikoiltaan tarvitaan aika suuria voimia ennen kuin kapseli irtoaa. Lukitusmekanismi perustuu jäähdytysreikiä halkaiseviin hahloihin. Hahlot on mitoitettu niin, että kun pölykapselia vedetään pois paikoiltaan niin hahlot menevät umpeen muovin joustaessa ja FleXcap muodostaa yhtenäisen ympyrän joka on vanteen U-uran sisällä.

Lue lisää keksintöjen synnystä