1. Etusivu
  2. /
  3. Keksinnöt
  4. /
  5. Uusi menetelmä…

Uusi menetelmä metsäpuuntaimien istuttamiseen

Menetelmässä maanpintaa ei rikota mätästämällä, silloin ei myöskään rikota sienirihmastoja, eikä vahingoiteta kunttakerroksen tärkeää mikroelämää. Ei myöskään luoda sellaisia olosuhteita, että maahan sitoutunut hiili alkaisi vapautua ja maa-ainetsia ja ravinteita alkaisi kulkeutua vesistöihin.

Menetelmässä  maahan porataan ainoastaan reikiä, joihin taimet istutetaan tätä tarkoitusta varten kehitetyllä työkalulla, – Taimitarraimella. Reiän halkaisiamitta on vain hieman taimipaakkua suurempi, joten taimipaakku tiivistyy helposti reikään, kun sitä istutusvaiheessa kevyesti painetaan reiän pohjaan, jolloin paakun halkaisiamitta kasvaa reiän reunoihin asti. Taimi saa heti kaiken tarvitsemansa, kosteutta, ravinteita, sienirihmaston ja mikroelämän läsnäolon. Taimien kasvuunlähö on osoittautunut erittäin hyväki, samoin myöhempi kehityskin. Esimerkiksi rousteen ylös nostamia taimia ei ole havaittu lainkaan.

Poran varsi on ruostumatonta terästä, sen halkaisiamitta on 13 mm ja sopii kaikkiin yleisimpiin akkuporakoneisiin. Kierteen reunaan on hitsaamalla tehty kulutusta erittäin hyvin kestävä kerros.  Lisäaine sisältää keraamisia hikkuasia, jotka ovat tunnetusti hyvin kovia ja kulutusta ksetäviä.

Akkuporakoneen vääntömomentiksi riittää 50 Nm, akkukapasiteettia voi lisätä sen mukaan, kuina pitkiä päiviä haluaa tehdä. Kaksi 6 Ah:n akkua  riittää  tavanomaisen päivän tarpeisiin, poikkeuksen voi aiheuttaa  kivikkoinen ja sorapitoinen maa.

Taimitarrain on valmistettu ruostumattomastateräksestä ja alumiiniini suorakaideputkista. Putkivarret ovat hyvin jäykkiä, rikkoutumisen vaara on vähäinen, siinäkin tapauksessa,  että  sattuisi kaatumaan tarraimen pälle.

Taimien istuttaminen porausmenetelmällä onnistuu parhaiten, kun sitä suorittaa kaksi henkilöä. Toinen poraa reikiä ja toinen istuttaa taimia. Menetelmä on hyvin nopea  ja fyysisesti kevyt.

Lue lisää keksintöjen synnystä