Biotalouden innovaatioprosessi
Hei, me keksitään
Aamulehti 27.6.2019 — Ville Kulmala Tässäpä mukavia uutisia Pirkanmaan pellepelottomille. … Lue lisää
Patentti paljasti, että Tesla on korvaamassa tuulilasinpyyhkijät lasereilla
Stara — 13.12.2019, Tim Isokivi Autoalaa monin tavoin viime vuosina … Lue lisää
Tuotteen kaupallistamisesta
Facebook : Suomi.fi yritykselle Jos yritykselläsi ei ole tarpeeksi resursseja … Lue lisää

Biotalouden innovaatioprosessi
Erkki Aura Tällä hetkellä tärkeimmät tuotteet ovat kiintokantajiin perustuvat mikrobireaktorit, … Lue lisää

Mikrobit tekevät hiilidioksidista metaania
Alla oleva artikkeli on julkaistu Turun Sanomissa, klikkaa kuvaa lukeaksesi … Lue lisää

Keksijän rooli keksintöprosessin eri vaiheissa
Keksintöprosessi on monivaiheinen tapahtumaketju, joka noudattelee suunnilleen samoja vaiheita, riippumatta … Lue lisää

Millainen keksijä olet?
Suomessa on noin tuhatkunta järjestäytynyttä keksijää. Joidenkin arvioiden mukaan jonkinlaista … Lue lisää

Innovaatioiden kehittymisen esteet
Ongelmana on usein se, että keksijä ei pysty saamaan omin … Lue lisää

Keksintöjen tekninen suunnittelu sekä niiden suojaaminen liiketoiminnassa
Suomalaisilla keksijöillä on liian ylioptimistinen kuva keksintönsä arvosta ja suojaamisesta. … Lue lisää
Erkki Aura
Tällä hetkellä tärkeimmät tuotteet ovat kiintokantajiin perustuvat mikrobireaktorit, joita on kaksi eri tyyppiä:
1. Reaktoriin syötetään vetyä ja hiilidioksidia, reaktorista saadaan ulos metaania ja vettä.
2. Reaktoriin syötetään hiilimonoksidia (häkäkaasua), reaktorista saadaan ulos vetyä ja hiilidioksidia


Ratkaisu hyödyntää uusiutuvia energialähteitä synteettisen maakaasun tuotannossa, tuottamalla metaania (hiilimonoksidista) hiilidioksidista ja vedystä kehitetyllä hiilineutraalilla teknologialla on mahdollista muuntaa uusiutuvaa energiaa, esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimaa, helpommin varastoitavaksi metaaniksi.

Synteesikaasun reformointi metaaniksi mahdollistaa laajamittaisen uusiutuvien liikennepolttoaineiden tuotannon metsäbiomassoista! Energiapuulle huomattava lisäarvo: ”Hakkeesta metaania”.
Tuotettu metaani voidaan hyödyntää jo olemassa olevassa maakaasu-infrastruktuurissa.
Kuinka kaikki sai alkunsa?
Pääsin
kokoaikaeläkkeelle vuodesta 2007 alkaen. Olen pääasiassa ollut tutkijana,
tuotekehittelijänä ja keksijänä koko työurani ajan ensin yksityisessä
tutkimuslaitoksessa, sitten Helsingin yliopistossa ja lopulta MMT:ssä eli
nykyisessä Luke:ssa.
Keksijäyrittäminen on minua aina kiinnostanut ja eläke on turvannut toimeentulon aloittaessa keksijäyrittämisen vuonna 2007.
Aluksi kehitin ja patentoin ns. vedenpuhdistusrakeen ja toiminta keskittyi tämän tuotteen valmistamiseen ja myymiseen. Maaperäalan koulutuksen saaneena hiilen kiertokulku luonnossa alkoi yhä enemmän kiinnostaa ja kokeilin aluksi parantaa tavallista biokaasureaktoria. Kokeilujen jälkeen totesin, että reaktorin parantaminen vaatisi kokemusta konepaja-tekniikasta, jota minulla ei ollut.
Oli siis lähdettävä aivan uusille urille.
Tutkiessani NASAN sivustoja netissä alkoi minua kiinnostaa yhä enemmän mikrobit, jotka tekevät hiilidioksidista ja vedystä metaania.
Keräsin syksyllä 2007 Torron suosta ja sen laita-alueilta turvenäytteitä noin parin metrin syvyydeltä. Alkutalvella 2008 onnistuin eristämään näytteistä metaanimikrobeja, jotka tekevät tehokkaasti vedystä ja ja hiilidioksidista metaania.

Vuoden 2008 aikana totesin nestereaktorin vaikeudet ja aloin kehittää ns. kiintoainereaktoria mikrobeille. Tämä onnistui kohtuullisesti ja seuraava askel olikin yhteistyökumppaneiden ja mahdollisten sijoittajien etsiminen.
Kävin pitämässä esitelmiä osaamiskeskuksissa ja erilaisilla tieteellisillä päivillä. Otin myös yhteyttä joihinkin yrityksiin ja keksintösäätiöön.
Niin aikaa kului pari vuotta ja päädyin siihen, että on etsittävä sopivat yhteistyökumppanit ja rahoittaja tutuista laitoksista.
Sain neuvoteltua Luken kanssa yhteistyön. Siten tekniseen kehittämiseen oli mahdollisuus palkata 2010 syksystä alkaen reaktorista gradua tekemään maatalousteknologiaa opiskeleva MARKO NISKANEN ja Luken puolelta tutkijaksi ANNI ALIALO (kuvassa entisessä ilmavoimien pomminhuolto-vaunussa mikrobireaktorin äärellä).
Aluksi rahoitusta saatiin TEKESIN ns. tulirahoista ja vuonna 2012 ANNI ALITALO alkoi väitöstyön ohella vetää varsinaista TEKES-hanketta MARKO NISKASEN ollessa tekniikan rakentajana. Hanke kesti vuoden 2015 loppuun. Hankkeessa onnistuttiin lisäämään reaktorin tehoa ja mikrobi-populaatiosta saatiin eristettyä hiilimonoksidia käyttävät mikrobit.

Vuoden 2016 aikana oli etsittävä sopiva kumppani ja rahoittaja yritys-toimintaa varten . Onneksi ILKKA HERLIN oli hyvin kiinnostunut asiasta ja vuoden 2016 syksyllä hanke patentteineen ja tekijöineen siirtyi Lukelta QvidjaKraft ab:lle.

ANNI ALITALO edustaa mikrobiologian ja kemian osaamista. Markon vahvoja aloja on säätö- ja mittaustekniikka sekä erilaisten laitteiden rakentaminen. Metallirakentamista QvidjaKraft on ostanut ulkopuolisilta. Käytännön kehittämistyöhön on vuoden 2017alusta palkattu teknikko RISTO SEPPÄLÄ.

Anni, Marko ja Risto tyytyväisinä kaupallista kokoa olevan reaktorin käynnistyttyä.

Markkinat näyttävät olevan tuotteille lupaavat. Uusien tekniikoiden kehittäminen on aloitettu. Kuitian kartanon maille valmistui vuonna 2017 hyvät halli- ja laboratoriotilat QvidjaKraftin tuotekehittelijöille. Oleellisista onnistumiselle on monipuolinen osaaminen talouden, tekniikan ja biologian alalla. Toinen yhtä tärkeä tekijä on hyvä yhteistyö ydinjoukon välillä.
Vuonna 2019 yrityksen nimi muutettiin. Uusi on QPower. Toiminnan johtajaksi valittiin Eero Paunonen, jolla on hyvä kokemus yrityksen kasvattamisesta. Alla linkki uuteen yritykseen.
QPower on innovatiivinen uusiutuvien energiaratkaisujen tarjoaja.