Maailman ensimmäisen monikäyttöisen langattoman kaiuttimen syntytarina

Tämä innovaatio sai alkunsa saunaremontin valmistumisesta loppuvuodesta 2016, johon oli suuresti osallisena puinen saunakiulu, joka sattumalta löytyi bilteman alennuskorista.

Halusin juuri valmistuneesta saunastani uniikin ja omanlaisen, katselin saatavilla olevia erivaihtoehtoja valaistuille kiuluille, mutta nopeasti tuli todettua, että juuri itse tehtyihin lauteisiin ei kiinnostaisi hirveästi tehdä valaistun kiulun vaatimaa pysyvää upotusreikää…

Muutamia kertoja saunottuani tulin miettineeksi kaikkia mahdollisia ”lisävarusteita” ikiomaan uuteen saunaani ja olin jo silloin päättänyt, että jotain uniikkia saunaan täytyisi saada.

Olin tuijotellut aikani bilteman alelaarista löytynyttä pimeää saunakiuluani hämärästi valaistussa saunassani ja yhdellä saunomiskerralla mieleeni juolahti se “The Idea”;

”Mitäs jos tohon porais isot reiät sivuille, niin silloinhan sen pitäis kerätä ympäröivä valo kiulun vesitilaan ja tuon saisi siten valaistua”

Ilman tuota ajatusta en tätäkään tarinaa nyt kirjoittelisi tässä sohvallani näin kolme vuotta myöhemmin.

Kaiken alku The Crown No.1

Kehitysvaihe

Olin kovin tyytyväinen kiulun itsensä valaistumiseen täysin ilman sähköä, mutta mielestäni viritelmäni ei ollut esteettisesti enää kovin mairitteleva. Eräällä saunomiskerralla ymmärsin, että jos sivun rei’istä tekisi ovaalin tyyliset, niin ulkonäkö voisi muuttua edes hieman siedettävämpään suuntaan ja “valaistusteho” kasvaisi isompien valoaukkojen ansiosta… Ajatushan osui täysin oikeaan…

Tässä kehittelyvaiheessa tuli kokeiltua lukuisia eri variaatioita, kuten pohjaan asennettu saunan ledi päällystettynä sinisellä ajovalokalvolla.
– Näinhän syntyi köyhän miehen sininen, valaistu saunakiulu. Tosin ensimmäisen saunomiskerran jälkeen tuli todettua, että tyylikäshän tuo on, mutta todella epäkäytännöllinen kiinteän ratkaisunsa vuoksi…

Kehitystyötä kun oli noin vuosi takana päin ymmärsin sen, että autotallissa kiulun tuunamisella ja puusta rakentelemalla jotain, en tule pääsemään sille “seuraavalle tasolle” kehitystyössä. Tämän johdosta päädyin tilaamaan Kiinasta 3D printterin ja filamentit, jotta voisin unohtaa kylmässä autotallissa sormet verillä erinäisten “puusepän” viritelmien tekemisen ja voisin siirtyä lämpimiin ja mukaviin sisätiloihin tietokoneen ääreen pyörittelemään 3D -mallinnuksia.

Ajatus oli sinänsä hyvinkin naiivi. Kun ylipäätään kuvittelin, että sehän on “vain tietsikka ohjelma”, jonka käytön kaikki osaavat syntyessään. Tämä 3D -mallintaminen osoittautui vähintäänkin haastavaksi, koska en ollut käyttänyt mitään tämän tyylistä ohjelmaa aikaisemmin elämässäni.

Lopulta kuitenkin aivan järjettömän opettelun tuloksena onnistuin saamaan tietokoneen näytölle ensimmäisen “onnistuneen mallinnuksen”, josta olin hyvinkin ylpeä. Ylpeyden aihe oli todellisuudessa se, että onnistuin ylipäätään edes jotain järkevää saamaan tietokoneen näytölle ja vieläpä halutessani palauttamaan sen, vaikka tietsikan yöksi sammuttaisikin. Tässä vaiheessa projektia oli kestänyt hieman alle kaksi vuotta.

The Crown No.5

3D -mallintaminen kun alkoi olemaan sen verran hanskassa, että luomus pysyi ruudulla halutun aikaa, alkoikin kokonaan toisen maailman opettelu eli itse 3D -printtaus. Voin näin välikommenttina sanoa, että jos 3D -mallintaminen voi olla yhtä helv…. niin itse printtaus maailmahan se vasta onkin kokonaan oma tarinansa… En nyt mene tässä kertomuksessa sen syvällisemmin syvimpiin ajatuksiini, mitä koin kun opettelin 3D -tulostamista.

Lopulta kuitenkin lukemattomien epäonnistuneiden ja turhien kymmenien tuntien printtauksien jälkeen, sain kun sainkin tuotettua hankkimallani printterilläni kasassa pysyvän teoksen ja pääsin tälle haluamalleni “seuraavalle tasolle”.

The Crown No.4.1

Noiden kuvien kehitelmistä muotoutui hiljalleen ZONE eli kannettava viihdekeskus, jota voi käyttää musiikin kuuntelun lisäksi jopa saunan saunakiuluna. Olisi ollut varsin typerää itseltäni kaiken tämän “pään seinään hakkaamisen” jälkeen mennä tässä loppusuoralla “sieltä mistä on aita matalin” ja päästää markkinoille tuote, joka ei olisi suunniteltu kestämään vaikkapa saunakiulu käyttöä.

ZONEn muotoilu sai ansaitusti Design From Finland -tunnuksen vuonna 2018 ja muodolla on mallisuoja kirjoitus hetkellä Kiinassa, EU:ssa ja USA on tällä hetkellä käsittelyssä. Suomessa on myönnettynä hyödyllisyysmallisuoja ja kansainvälinen PCT -patenttihakemus on julkinen, seuraavana askeleena on laajentaa patenttisuojausta tärkeimpiin maihin.

Loppupäätelmät uuden tuotteen kehittämiseen nolla kokemuksella

Tämän kolmen vuoden aikana olen oppinut lukemattoman paljon uusia ja hyödyllisiä asioita, jotka tulevat varmuudella tuomaan jotain hyötyä jossain vaiheessa elämääni. Myöskin tämän projektin aikana on vastaan tullut uusia tuttavuuksia, jotka ovat uskomattoman hienoja ihmisiä, mutta myöskin niitä “ei niin hienoja ihmisiä”.

Eli johtopäätöksenä; Ilman tätä edellä mainittua tarinaa en ylipäätään näitä koettuja kokemuksiani jakaisi, en myöskään olisi saanut kaikkia näitä yyber hienoja kokemuksia hankittua elämääni, jonka vuoksi pystyn sanomaan sen, että; Onneksi tuli tehtyä.

Mainittakoon vielä näin lopuksi. Tämän tarinani lukijalla (eli sinulla) jos sattuu olemaan pellepelottoman virkaa ja mielessäsi on pyörinyt se “The Idea”, niin ainoa syvällinen kaiken kiteyttävä vinkkini on:

Tiedä aina mitä teet, ennen kuin teet.